Slovinsko 2016 – den 3. (pátek 24.6.2016)

20160624

Dnes jsme vstávali po 9. hodině (Pavlína už v 8), posnídali jsme a jelikož nás čekal přesun do jižnější části Slovinska, sbalili jsme stan a věci a v 11:15 jsme sbalení kemp opustili. V plánu jsme měli navštívit jezera Laghi di Fusine, kousek za italskou hranicí cca 30 km od kempu. Po cestě jsme se zastavili na menší nákup v Kranjske Goře a pokračovali k jezerům. Na jezera jsme přijeli kolem poledne. Cestou bylo opět přes 30° a skoro jasno. Kolem prvního jezera jsme vystoupali k jezeru druhému, výše položenému. Tam jsme pořídili fotky a rozhodli jsme se jezero obejít celé dokola. Cestička vedla lesem přes kameny a kořeny a cestou jsme zjistili, že hladina jezera byla vyšší než je běžné, takže v jednom místě úplně zatopila cestu. Proto jsme se museli kus vrátit a prodírat se křovím a lesem cestou necestou, abychom se na cestu kolem jezera napojili. Na druhé straně jezera bylo velké parkoviště, kde byl autobusový zájezd a několik aut a na přilehlé louce u jezera byla spousta lidí, kteří si zde dělali piknik. Jezero jsme skoro celé obešli a po lesní pěšině jsme se vrátili z kopce k prvnímu jezeru, kde jsme měli zaparkované auto. Měli jsme hlad, tak jsme chtěli zajít do restaurace, hned u parkoviště, ale z nabízeného jídla jsme si nevybrali, tak jsme šli k autu. Hned u auta seděla postarší černoška a prodávala šperky nejen z Afriky. Vybrali jsme si každý náramek a vyrazili autem směrem zpět do Slovinska.

Kousek pod jezery jsme našli restauraci Locanda Mandi s venkovním posezením hned u potoku. Italská paní, která obsluhovala nám přinesla jednorázový ubrus s příbory. Pak přišla s poznámkovým bločkem, ze kterého nám četla jídla, která dnes vaří. Pavlína si vybrala „Frico con polenta“, což je bramborová placka se sýrem a polentou (místní specialita). Já jsem si dal vepřové maso s nějakou omáčkou. K jídlu jsme dostali různě ochucené pečivo. K pití jsme si dali domácí citrónovou limonádu a pak ještě kafe a cappuccino. K tomu jako zákusek čokoládovou pěnu a ricottový dort. Jídlo i pití bylo dobré a přišlo nás na 28,5 EUR. Při placení nám paní ještě dala malý balíček granulí pro psa.

Pokračovali jsme dál v cestě do Slovinska, k jezeru Bohinj, kam jsme to měli něco přes hodinu. Po cestě jsme se ještě zastavili v supermarketu na nákup pití a jídla k večeři.
Do kempu k jezeru Bohinj jsme dorazili v 18 hodin. V kempu jsme si prohlédli toalety a sprchy, které byly pěkné. Pak jsme si našli místo pro stan v lese, který byl ale celý kamenitý. Chtěli jsme jít na recepci zaplatit, ale naštěstí jsme si šli ještě prohlédnou zbytek kempu, kde jsme objevili pěkný travnatý plácek i s přípojkou na elektriku, takže jsme se nakonec přemístili tam. V kempu je teplá voda ve sprchách zdarma, pes také zdarma a pokrytí WIFI po celém kempu také v ceně. Platit budeme až při odjezdu.

DSC_3534

Laghi di Fusine

DSC_3569

Laghi di Fusine

One comment on “Slovinsko 2016 – den 3. (pátek 24.6.2016)