Slovinsko 2016 – den 12. (neděle 3.7.2016)

Jelikož už v noci začalo vydatně pršet a ochladilo se, a tudíž nás ráno nevyhánělo ze stanu vedro, leželi jsme až do půl desáté. Podle předpovědi mělo vydržet pršet celý den a my měli v plánu v Lublani navštívit hradby, odkud má být za dobrého počasí vidět až na Alpy, rozhodli jsme se vyrazit rovnou domů. Rychle jsme posnídali, kávu s čajem jsme vynechali s tím, že si ji dáme až cestou na pumpě. Stan jsme složili postupně od vnitřku až k venkovní vrstvě, abychom ho měli co nejméně mokrý. Veškeré vybavení jsme měli mokré a zablácené nebo navlhlé, ale vše jsme naskládali do auta s tím, že doma jej omyjeme a usušíme.

Před 11. dopoledne jsme vyráželi z kempu směrem na Prahu. Celou cestu Slovinskem nám pršelo, ale v průběhu jízdy Rakouskem se počasí zlepšovalo až ke slunečným 20 stupňům. Cestou jsme projížděli 2 placenými tunely, jeden byl ještě ve Slovinsku a druhý již v Rakousku. Po několika krátkých zastávkách na pumpách, kde jsme si také dali oběd, jsme zastavili v Rakousku ve městečku Mondsee, které už jsme znali a také jsme věděli, že se u náměstí nachází stánek s výbornou zmrzlinou. Na tu jsme si vystáli menší frontu, prošli se po náměstí a pokračovali jsme dál do Čech. Po 8. hodině  večerní jsme se zastavili u rodičů na večeři a rovnou jsme jim ukázali fotky z dovolené. Těsně před 23. hodinou jsme dorazili domů.

 

Dojmy ze Slovinska:

  • Slovinsko je krásná a moderní země. Prakticky není poznat rozdíl mezi Rakouskem a Slovinskem co se týká kvality služeb (kvalita restaurací, čistota veřejných prostor atd..)
  • je zde dráž než u nás, ale o něco levněji než v Rakousku.
  • rozhodně jsme se zde necítili jako otravní turisté. Kde jsme byli, všude byli milí lidé. V méně turisticky navštěvovaných místech se ptali odkud jsme a co jsme ve Slovinsku viděli.
  • ať člověk navštíví jakoukoliv restauraci, vždy se výborně nají.
  • na restaurace, kempy a další zařízení není všude tisíc cedulí. Běžně jsou například kempy označeny piktogramem na oficiálních dopravních značkách. Různé cedule podél silnic jako u nás zde nenajdete.
  • nenarazili jsme na špatný kemp. Všude čisto, na toaletách papír a mýdlo. Běžně je v kempech k dispozici WIFI zdarma.
  • WIFI bývá zdarma běžně i ve městech. WIFI je možné chytit v restauracích či barech, případně je nabízejí i samotná města nebo i menší městečka.
  • lidé zde mají větší vztah ke krajině a její ochraně. Nejsou zde plošné zástavby, vesnice nehyzdí nevkusné paneláky, či satelitní výstavba. Fenomén skladových hal zde taktéž nenajdete.
  • člověk se všude domluví anglicky. Alespoň základy angličtiny mluví běžně i starší lidé.
  • pokud se člověk nedomluví anglicky, domluví se s trochou snahy i česky nebo slovensky. Slovenština je slovinštině trošku bližší. Ale v některých oblastech mluví i italsky a německy, takže se člověk vždy nějak dorozumí.

Comments are closed.