9. den (neděle 24.6.2012)

BergenRáno pořád pršelo a byla docela zima, přesto jsme kolem desáté dopoledne vyrazili do Bergenu. Za vjezd do města jsme pomocí autopassu zaplatili 15,- NOK a následně jsme zaparkovali v krytých garážích za 10,- NOK na 30 minut. Odtamtud jsme vyrazili pěšky do centra. Déšť chvílemi trošku ustával a nakonec spíš jen mrholilo.
Po cestě do města jsme fotili a když jsme došli ke stánkům se suvenýry, rozhodli jsme si něco koupit na památku. Shamot si vybral rybářskou nepromokavou čepici, ale pak jsme zjistili, že při placení nás prodavač mazaně zahrnul různými dotazy a vrátil nám o něco méně peněz.

Mezitím přestalo pršet a začalo vykukovat místy sluníčko. My se vydali na lanovku Floibanen, která vede přímo z centra na jeden z několika kopců nad městem. Seshora jsme si užívali výhledy na město a fotili, dokud zase nezačalo pršet. V obchůdku nahoře jsme koupili několik suvenýrů pro rodinu a za mírného deště jsme se vydali na procházku po krásně členitém, zalesněném kopci. Cesta nás vedla kolem jezírka, kde nás zastihl pořádný déšť, ale to nám nevadilo, jelikož jsme měli oblečení proti dešti.
Cestou dolů do města postupně déšť ustával a my jsme si dál z několika dalších míst na kopci užívali výhledy na město a okolí. Došli jsme až ke krásným domečkům ze dřeva – typické Skandinávské bílé domečky s modrými vchodovými dveřmi, ozdobenými kytkami. V této části města jsme vydrželi docela dlouho, zatímco jsme se pokoušeli pořídit pár fotek.

Sestoupili jsme až dolů do města a vydali se na rybí trh pro něco k snědku. Rybí trh v Bergenu je opravdu moc pěkný, hemží se spoustou lidí, stánků a všemi možnými druhy mořských živočichů. K rybímu trhu také patřil specifický a velice silný zápach rybiny. Shamot koupil půl talíře různých rybích smažených kousků a k tomu pár smažených brambor za 80,- NOK. K tomu jsme pak ještě měli domácí fiskekaker za 20,- NOK. Obyčejný fiskekaker stál jen 10,- NOK, ale domácí je prý lepší. Já z něj cítila víc ryb. Rybiny už jsme měli dost a tak jsme se vydali dál po nábřeží, kde jsme našli otevřenou WIFI síť. Na nábřeží jsme se minuli s našima, kteří také procházeli městem a pokračovali jsme procházkou na protější nábřeží, kde jsme si prošli uličkami historických domečků Bryggenu, které jsou zapsané na seznamu Unesco. V jedné uličce jsme si koupili obrázek Bryggenu kreslený tuší za 200,- NOK. Koupi jsme ještě pár suvenýrů a pohledů pro rodinu a pokračovali podél nábřeží až k hradu.
Tam se ale zrovna konal jakýsi hudební festival, takže se vybíralo vstupné i za vstup na zahradu, kde bylo pódium. Cestou jsme se ještě zastavili v kavárně na nábřeží na cappuccino za 40,- NOK. Mezitím, co jsme seděli na terase, se vyjasnilo a bylo slunečno a teplo, takže jsme si odložili.
Vyrazili jsme směrem k autu, v garážích zaplatili za parkovné 130,- NOK a vyrazili zpět do kempu. Do kempu to bylo zhruba dvacet kilometrů a po cestě nás zastihla pořádná deštivá přeháňka, zatímco o pár kilometrů dál byla silnice naprosto suchá.

Když jsme dorazili do kempu, svítilo už zase sluníčko a tak jsme vytáhli židličky a stolek a uvařili si špagety carbonara z pytlíku. Shamotovi chutnaly, mě teda ne. Chvíli jsme ještě seděli a povídali si s rodičema, kteří stanovali vedle nás. Kluci plánovali trasu a my s mamčou jsme se společně šly osprchovat.

Spát jsme šli něco před půlnocí, ale Shamot venku ještě chvíli koukal do map a průvodců a plánoval detaily trasy.

Bryggen

Bryggen

Jeden ze stánků na rybím trhu

Pohled na Bergen z vrcholu kopce, kam jsme vyjeli lanovkou

Comments are closed.